ALGE’nin kurucusu ve EHO Sistemi’nin yaratıcısı Ord. Prof. Dr. Reha Oğuz Türkkan, New York Columbia ve CCNY Üniversiteleri eski öğretim üyesidir. 1960-1969 arasında Amerika’da 124 öğretim merkezi (UNİ-TEQ) kurmuş (beşinde Speed Reading-Hızlı Okuma kursları açmıştır). Başkan olduğu Learning Foundations Vakfına ABD Federal hükümetince 4 eyaletin öğretim tekniklerini yenileme görevi verilmiş, 1970’lerde de Learning Materials Publishing Yayınevinin Başkanlığını yapmıştır.
‘Sorularla Programlı Öğrenim’ (Programmed Instruction) tekniğinin üç kurucusundan biri olarak, ABD’de WHO’S WHO ansiklopedisinde yer aldı.
Son yüzyılın en önemli psikologlarından, ünlü bilim adamı Prof. Skinner (Harvard Üniversitesi) ve Prof. Crowder’la (UCLA) birlikte “Sorularla Programlı Öğrenim” metodunu geliştirmiş; bu yeni öğrenme metodunun üç kurucusundan biri olarak ve ABD’deki eğitime katkılarından dolayı “WHO’S WHO” ansiklopedisinde yer almıştır. ABD Federal Hükümeti tarafından 4 eyaletin eğitim planlaması ve Sunrise Açık Üniversitesi’nin kuruluşunda eğitim teknolojisi danışmanı olarak görev almıştır.
124 okul (4 tanesi Hızlı Okuma ve Bilgisayar üzerine) açtı. Aynı doğrultuda, Türkiye’de Yaykur Açıköğretim Üniversitesi’ni kurdu. 1975-1976 yılları arasında Milli Eğitim Bakanlığı’nın Yaykur Açık Üniversitelerinin kurucusu ve yöneticisi olarak görev yapmıştır. 1976’da NASA’ya danışman olarak Hindistan’daki uydulu Eğitim çalışmalarını inceledi.
1975-1976 yıllarında Yaykur Açıköğretim Üniversitelerini kurdu. 76’da NASA’ya danışman olarak Hindistan uydulu eğitim çalışmalarını inceledi.
ABD’de bulunduğu süre içerisinde “Psikolojinin İş Dünyasında Başarıya Etkisi ve Uygulanışı, İkna Psikolojisi ve Satış Teknikleri” konularında iş dünyasına yönelik eğitimler verdi, çeşitli şirket ve kuruluşlara danışmanlık ve yönetim kurulu başkanlığı yaptı.
1970’lerde Türkiye’de, “Hızlı Okuma” adıyla “Speed Reading” tekniğini tanıtmış, 1976-1980 arasında Milli Eğitim Bakanlığı, sonra da Kültür ve İçişleri Bakanlığı’nın üst düzey yöneticilerine, Boğaziçi Üniversitesi’nin Öğretim Üyelerine, ve birçok firmalara kurslar ve seminerler vermiştir. Daha sonra da halka açık seminerler başlatmıştır. “Çok Hızlı Okuma” konusundaki Türkiye’de ilk kitabını 1985’te yazmıştır.
Hızlı Okuma Tekniği’ni 1970’li yıllarda Türkiye’ye getirdi.
1987 yılından itibaren, birçok firmaya, kamu kuruluşuna, okullara ve dershanelere eğitimler vermiş, halka açık seminerler düzenlemiştir.
2000 yılında Tuğrul Türkkan’la beraber, en yeni ve çağdaş öğren & okuma yöntemlerinin Hızlı Okuma tekniğine bilgisayar desteğiyle uyarlanmasıyla, 4 Aşamalı Etkin Hızlı Okuma Sistemi’ni geliştirmiştir. Kısa adı EHO olan, bu programın uygulanması sonucunda, eskiye nazaran, gerek hız gerekse de okuma veriminde büyük ilerlemeler kaydedilmiştir.
Yerli ve yabancı basında binlerce makale, dizi ve araştırması yayınlanan Reha Oğuz Türkkan, ayrıca İstanbul Ticaret Odası Gazetesinde “Amerika ve Türkiye’de İş Dünyası” konularında 2 sene sütun yazarlığı yaptı. Türkçe, Fransızca ve İngilizce olarak yayınlanmış 43 kitap, 9 film ve 6 TV senaryosu vardır. “Too Early For Death” 1954′ de NBC’de oynadı. “Türk Mavisi, Türk Yeşili ve Türkuaz” Kültür Bakanlığı Ödülünü kazandı. ‘Tarihimizin Akışı” ise Bakanlıkça video filmi olarak çekildi. Amerika’da İngilizce olarak “Turkish-American Encylopedic Digest”, Türkiye’de “Türkkan 21. yy. Ansiklopedisi’ni (birer cilt olarak) yayınlandı.
Hayır işlerindeki faaliyetleri arasında ABD’de Human Values Foundation Vakfı başkanlığı (Çevre ve Uyuşturucu Eğitimi), Türkiye’de de Türk 2000’ler Vakfı Yönetim Kurulu (Geleceğe Hazırlık Bilimi / Füturoloji) başkanlığı vardır.
Psikoloji ve Eğitim Üzerine Eserlerinden Bazıları
- 1964 Conditioned Learning, New York
- 1968 Programmed Instruction Based Courses, New York
- 1976 İkna Psikolojisi, Ankara
- 1989 Çok Hızlı Okuma, İstanbul
- 1997 Kolay ve İyi Öğrenme Teknikleri, İstanbul
- 1997 Anlayarak Hızlı Okuma ve PhotoReading, İstanbul
- 1998 İnsanları İkna Etme ve Uzlaşma Teknikleri, İstanbul
- 2003 Kendi Kendine Etkin Hızlı Okuma (T. Türkkan ile birlikte), İstanbul.